Griepprik

De griepprik verkleint de kans op griep. De prik is voor mensen van 60 jaar en ouder en mensen of kinderen met bepaalde medische aandoeningen. Deze mensen ontvangen een uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik bij de huisarts. Een griepprik is niet verplicht. Iemand kiest zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken.

De jaarlijkse griepprik: voor wie?

De griepprik is gratis voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld long- of hartaandoeningen.  Voor wie is de griepprik bedoeld?

Waarom de griepprik?

Het griepvirus veroorzaakt griep. Als u de griepprik krijgt, dan reageert uw lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Het kan zijn dat u toch griep krijgt. De griepprik zorgt er dan wel voor dat u minder ernstig ziek wordt:

  • De griep verloopt milder

  • De kans op complicaties, zoals een longontsteking of hartproblemen, is kleiner

  • De kans is kleiner dat de aandoening die u al heeft erger wordt door de griep.

Uitnodiging van de huisarts

De beste tijd om de griepprik te halen is elk jaar tussen half oktober en half november.

Als u in de doelgroep zit, krijgt u hiervoor een uitnodiging van uw    huisarts. U krijgt een brief met het tijdstip waarop u de griepprik krijgt in de huisartsenpraktijk. (woensdag 9 oktober 2019)

 

Indien de datum en het tijdstip waarop u de afspraak voor de griepprik heeft ontvangen niet mogelijk is voor u, maak dan een nieuwe afspraak met de doktersassistente.

Heeft u geen uitnodiging gehad en valt u wel onder de geindiceerde groep of niet en u wenst een griepprik, neem dan contact op met de doktersassistente om een afspraak te maken.

     0166 65 27 02 optie 3 (8.30-10.00/ 11.30-13.00/ 14.30-16.30)

Wacht niet met het halen van de griepprik tot veel mensen griep hebben. Het duurt ongeveer 2 weken voordat de griepprik voldoende beschermt tegen griep. Als u na die 2 weken in aanraking komt met één van de griepvirussen uit de griepprik, dan maken de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk. De bescherming duurt meestal 6 maanden.

© 2016 by Huisartsenpraktijk en apotheek de Smisse