top of page

 

Griepprik 

In de maand oktober of november wordt er voor griep gevaccineerd.

Ieder jaar ontvangen patiënten die 60 jaar zijn geworden,

mensen of kinderen met bepaalde medische aandoeningen die vorig jaar ook een griepprik hebben gehad en

nieuwe patiënten die in aanmerking komen voor de griepprik een uitnodiging.

Daarnaast hebben patiënten in een bepaalde leeftijdsgroep ook een pneumokokvaccinatie ontvangen. Deze wordt gelijk gegeven met de griepprik. 

Een griepprik is niet verplicht. Iemand kiest zelf om wel of niet van het aanbod gebruik te maken.

Indien u voor een griepprik in aanmerking komt maar deze vorig jaar niet heeft genomen en dit jaar wel een griepprik wil ontvangen dan dient u dit aan te vragen bij de doktersassistente.

De jaarlijkse griepprik: voor wie?

De griepprik is gratis voor kinderen en volwassenen die extra risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. Bijvoorbeeld mensen van 60 jaar en ouder, maar ook voor mensen met bijvoorbeeld long- of hartaandoeningen.  Voor wie is de griepprik bedoeld?

Waarom de griepprik?

Het griepvirus veroorzaakt griep. Als u de griepprik krijgt, dan reageert uw lichaam door afweerstoffen te maken tegen het griepvirus. Daardoor wordt de kans op griep kleiner. Het kan zijn dat u toch griep krijgt. De griepprik zorgt er dan wel voor dat u minder ernstig ziek wordt:

  • De griep verloopt milder

  • De kans op complicaties, zoals een longontsteking of hartproblemen, is kleiner

  • De kans is kleiner dat de aandoening die u al heeft erger wordt door de griep.

Uitnodiging van de huisarts

De beste tijd om de griepprik te halen is elk jaar tussen half oktober en half november.

 

Indien de datum en het tijdstip waarop u de afspraak voor de griepprik heeft ontvangen niet mogelijk is voor u, maak dan een nieuwe afspraak met de doktersassistente.

Heeft u geen uitnodiging gehad en valt u wel onder de geïndiceerde groep of niet en u wenst een griepprik, neem dan contact op met de doktersassistente om een afspraak te maken.

     0166 65 27 02 optie 3 (8.30-10.00/ 11.30-13.00/ 14.30-16.30)

Wacht niet met het halen van de griepprik tot veel mensen griep hebben. Het duurt ongeveer 2 weken voordat de griepprik voldoende beschermt tegen griep. Als u na die 2 weken in aanraking komt met één van de griepvirussen uit de griepprik, dan maken de afweerstoffen in uw lichaam het griepvirus onschadelijk. De bescherming duurt meestal 6 maanden.

cb10c9cc-be6b-4126-bcd8-c20a748fe89b_edi
bottom of page