top of page

Hooikoorts / Allergie

Hooikoorts is een vorm van allergie, voor stuifmeel van grassen, planten of bomen. Stuifmeelkorrels worden ook wel pollen genoemd. Zodra de ogen, neus, mond, keel of luchtpijp van iemand met hooikoorts in aanraking komen met het stuifmeel, raken de slijmvliezen geprikkeld. Dat kan klachten geven.

Klachten 

Uw neus kan jeuken, waardoor u veel niest, U heeft een verstopte neus of een ‘loopneus’. Uw ogen jeuken, tranen of voelen branderig aan. Uw keel kan droog en branderig zijn, waarbij u moet hoesten. Hooikoorts is heel hinderlijk, maar kan geen kwaad.

Adviezen

U kunt niets doen om hooikoorts te genezen. Houd er rekening mee dat vooral op zonnige en winderige dagen er veel stuifmeel in de lucht zit.  Binnenshuis heeft u daar het minste last van. Draag buiten een zonnebril. Aan zee en hoog in de bergen zit minder stuifmeel in de lucht dan in het binnenland. U kunt proberen hiermee rekening te houden bij de keuze van uw vakantiebestemming.

Medicijnen  

Als het vermijden van pollen niet mogelijk is of onvoldoende helpt, kunt u medicijnen gebruiken in tabletvorm of neusspray. Snuit vóór het sprayen uw neus. Enkele medicijnen zijn vrij verkrijgbaar, maar de meeste dienen door de huisarts te worden voorgeschreven. Zie ook de website pollennieuws

bottom of page